به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نخستین روز همایش حافظ عصر دیروز (سهشنبه، 21 مهر) با حضور رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم، کوروش کمالی سروستانی، علی موسوی گرمارودی، بهادر باقری، علیاصغر محمدخانی و مریم حسینی در مؤسسه فرهنگی شهر کتاب برگزار شد.
داوری اردکانی طی سخنانی گفت: بین فلسفه و شعر تفاوت زیاد است بنابراین از یک شاعر توقع نمیرود که فلسفه هم بداند و بگوید با وجود اینکه هر دو نیز متفکر هستند.
وی با اشاره به اینکه قصد ما از شعر خواندن مصرف آن نیست بلکه به این دلیل آن را میخوانیم که بدان نیاز داریم، یادآور شد: شعر بالذات مطلوب است همانطور که سعدی میگوید: اشتر به شعر عرب در حالت است و طرب.
داوری اردکانی با اشاره به تاریخچه فلسفه از قرون گذشته گفت: فلاسفه از گذشته تاکنون درباره شعر شعرا نظر دادهاند تا جایی که حتی خود ارسطو شعر هم میگفته است با وجود اینکه شاعران خود به فلسفه کمتر رغبت نشان دادهاند!
رئیس فرهنگستان علوم درباره حافظ شیرازی گفت: به اعتقاد بنده حافظ هم از آن شاعرانی است که به فلسفه علاقه نداشته است با وجود عرفانی که شاعران دارند اما کمتر بدنبال فلسفه بودهاند.
وی درباره تفاوتهای بین شاعر و فیلسوف گفت:یک شاعر به دنبال نتیجه سخنش نیست چرا که فی البداهه شعر میسراید اما فیلسوف اینطور نیست ابتدا مفهوم را پرورش میدهد و سپس چیزی میآفریند بنابراین بنده همه هنرها را هنر شعر میدانم اما دلیلی ندارد که هر شاعری فیلسوف باشد.
داوری اردکانی با بیان اینکه حافظ شاعری جامع الاطراف است که ما به شعر او نیازمندیم، توضیح داد: بنابراین ما شعر او را مصرف نمیکنیم بلکه شعر او وسیلهای برای رسیدن به هدف است. شاعری که فلسفه بداند فیلسوفانه هم شعر میگوید نظیر ناصرخسرو قبادیانی است.
وی همچنین اظهار داشت: صورت و معنای شعر حافظ یکی است چرا که او توانایی دارد از هر چیزی شعر بگوید و با تفکر بر شعر او میتوان هر مفهومی را استخراج کرد در شعر حافظ نمیتوان الفاظ را از هم جدا کرد.
داوری در پایان صحبتهایش خود را در قالب یک دانشجوی هفتاد ساله دانست که شعر حافظ را با گرایش فلسفی میخواند، گفت: بنده خودم هنوز این سؤال را دارم که دیوان حافظ فلسفی است یا خیر؟ چرا که در این دیوان اشعاری را مییابم که با بینش فلسفی سروده شده است.